[O1] Puściła rurka po prawej stronie kolektorów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • k0k0s
    Classic
    • 2013
    • 3

Ja śmigam z takim Hobby i nie ma problemów, jeżeli masz Dieselka to tym bardziej.
    Niestety oszczędności związane z Campingiem należy przykitrać na poczet paliwka :szeroki_usmiech
  • bill
    Classic
    • 2012
    • 29

Witam!

Wczoraj po uruchomieniu auta i ruszeniu usłyszałem dzwięk, jakbym zgarnął jakiś kawał pręta i szorował nim o asfalt (pierwsze skojarzenie ). Po krótkiej chwili dzwięk ustał, więc oczywiście nie przejmując się kontynuowałem podróż. Po następnym odpaleniu, dzwięk pojawił się zanim zdążyłem jeszcze ruszyć - zajrzałem szybko pod maskę i okazało się, że jego źródłem jest drgająca pod wpływem powietrza pod ciśnieniem rurka znajdująca się po prawej stronie kolektorów, ponad silnikiem pompy obiegu wtórnego powietrza (?) - widoczna tym zdjęciu (rurka z "kolankiem" po lewej stronie):

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Za co ona odpowiada? Od tej pory odpalałem samochód jeszcze dwa razy i za każdym razem jest podobnie - zaraz po odpaleniu rurka wpada w drgania, po kilkunastu sekundach dzwięk ustaje i właściwie jedzie się normalnie. Nie ukrywam, że w obecnych temperaturach prace manualne są utrudnione i ciężko coś z tym poradzić "pod domem". Domyślam się, że ryzykuję urwanie tej rurki, ale czy poza tym może stać się coś jeszcze, jeśli będę uruchamiał silnik jeszcze ze dwa, trzy razy - do czasu dojazdu do mechanika?

Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...